Народното събрание отвори врати за ученици и студенти. Поводът е 80-годишнината от спасяването на

...
Народното събрание отвори врати за ученици и студенти. Поводът е 80-годишнината от спасяването на
Коментари Харесай

Народното събрание отвори врати за изложба по случай 80 години от спасяването на българските евреи

Народното заседание отвори врати за ученици и студенти. Поводът е 80-годишнината от спасяването на българските евреи, за което имат принос и депутати от 25-тия парламент. До 16 ч. днес гостите на Народното събрание ще имат опция да прегледат изложбата, а ние ще ви създадем съпричастни със идващото видео.

 

Димитър Пешев, Петър Михалев, Димитър Икономов. Това са единствено част от 43-мата депутати, които с енергично писмо показват своя митинг българските евреи да не бъдат отведени в лагерите на гибелта. Техният принос беше увековечен с галерия в Народното събрание.

 
Когато през България са минали ешелоните на 11 343 евреи от Македония и Беломорието, като че ли ток е минал през тялото на България и като че ли всички са знаели, че нещата са на ръба на ориста и по тази причина тези народни представители са поставили своите подписи и са застанали зад това решение.
Алберта Алкалай

Въпросът кой избави евреите в България, продължава да бъде противоречив.

„ Много са факторите, доста са събитията. Историята в доста огромна степен се дължи и на случайността “, счита доцент Михаил Груев.

„ Тези политици са уловили пулса на деня, пулса на времето, уловили са голямото неодобрение на българския народ да бъдат депортирани техните съграждани евреи и са съумели да заявят своята гражданска и политическа позиция, подписвайки писмото митинг на Димитър Пешев “, уверена е Алберта Алкалай.

Ученици от 134-о учебно заведение също описаха за смисъла на историческия ден.

 
Пловдивският митрополит, когато са събрани евреите в учебното заведение за изнасяне на евреите за лагерите на гибелта той споделя, че е подготвен да легне на релсите, само че няма да бъдат изпратени там и написа писмо до Цар Борис III за анулиране на този закон.
Теодора Казакова

Чуйте и по какъв начин звучи репликата „ България избави своите евреи “ и на иврит.

На 15-ти март Държавна организация „ Архиви “ ще покаже още една галерия, отдадена на събитията за спасението на българските евреи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР